Optik İlizyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Optik İlizyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Şimdi aklınızda 2 tane soru var; 1 Optik İlizyon Nedir? 2 Nasıl Yapılır?
Sihirbazların yaptıkları gösteriler gerçek sihir mi? Tabiki de hayır. Cem Yılmazın da dediği gibi herif uçuyor olsa peygamberliğini ilan eder 😀 . Peki Nedir bu Optik İlizyon?  Gelin beraber bi bakalım neydim bu sihirli Optik İlizyon?

Optik İlizyon Nedir?

Optik İlizyon aslında bir beynimizin algılamadaki yanılmasından kaynaklanmaktadır. Gözümüz dünyayı 2 boyutlu görür ama dünyamız 3 boyuttan oluşur. Beyinde uyum sağlamak için derinlik algısını geliştirir ve 3 boyutlu dünyamıza uyum sağlar. 2 boyutlu evren ne diyecek olursanız da GTA’nın ilk versiyonlarını bilen vardır. O GTA ‘nın kuş bakışı versiyonuyla gta san andreas arasındaki fark gibi. Bu optik ilizyonda beynin derinlik algısından kaynaklanan hata sonucu meydana gelmekte.

En basit örnek olarak;

Görsel hareket ediyor gibi değil mi?
Resim hareket etmeye başladıktan sonra 1 dk boyunca orta noktasına odaklanın ve aydınlık bir ortamda 1 dk sonrunda elinize bakın. Eliniz girdap gibi hareket mi ediyor yoksa?

Tertemiz bir cam olduğunu düşünün ve siz ona uzaktan bakıyorsunuz. Orada cam yokmuş gibi görmez misiniz? Muhtemelen evet. Camı görmezsiniz çünkü gözümüzün 3Boyutlu dünyaya uyum sağlaması için derinlik önemli demiştik. Cam ışığı rahatlıkla geçirdiği için beynimizdeki derinlik algılamasına takılmaz ve beyin onu yokmuş gibi görmemizi sağlar. 

Sizlere Çok güzel bir video izleteceğim. İzledikten sonra ” bu ilizyon neymiş böyle abii  sihir diye kandırıldık. ”  diyebilirsiniz.

 

 

Optik İlizyon Nasıl Yapılır?

Gelelim ikinci sorumuza Optik İlizyon Nasıl Yapılır? Yada sihir nasıl yapılır? Sihirbazların Sırları nelerdir? Gibi sorular soruyor olabilirsiniz kendinize. Sırları açıklamadan önce abra kadabra demeyi ihmal etmeyelim yoksa sihir bozulur 🙂

Optik ilizyon yukarda da bahsettiğim gibi bir göz yanılmasıdır. Sihirbazlar bunu çok iyi bilirler ve sihir , sihirbazların sizlere gösterdiği yerde değil başka bir yerde yapılıyordur. Sihirbazlar dikkatinizi başka yere vermenizi sağlayarak inanmanızı istedikleri şeylere inandırırlar. Genellikle ayna kullanırlar. Ayna alışkın olduğumuz bir şey olsa da yansımalar aklımızı karıştırabilir.

En basit örnek olarak şu anki akıllı telefonlarımızdan, Android, IOS Windows mobile hatta Nokia 3310 ile bile Grahambell çağı öncesine gitseydik bizleri birer büyücü, sihirbaz olarak adlandırabilirlerdi. Çünkü gerçeği bilmiyorlardı.

İlizyonist yada sihirbazların en önemli çalışanı kesinlikle ışık şefleridir. Işıkçıları olmadan dünya çapında bir sihirbaz olacağını sanmam. Küçük ama yetenekli sihirbazlarsa aşırı derecede el yetenekleri gelişmiş kişilerdir. Küçük dediğime bakmayın küçük çapta gösterilerden bahsediyorum. 

finali Cem Yılmazın skeciyle bitirmek istiyorum kesin ip var 😀  David Copperfield

 

Bir Cevap Yazın