Telefonla Alakalı Bilmeniz Gereken Her Şey!

Telefonla Alakalı Bilmeniz Gereken Her Şey!

 

Hayatımızda yer edinmiş teknolojide bildiğimiz bütün yanlışları asıl doğruları ile sunma vakti geldi. Yaşanmış durumlar vede takip gözlemler ile basit görünen aslında önemli bilgileri lütfen dikkate alarak sonuna kadar okuyun. Uzun oldu belki ama aklıma gelen tüm detaylara değinmeye çalıştım.

En azından sonda bulunan dikkat bölümü ile ilk 3 açıklamayı okuyunuz.

 

Telefonlara Şifreleme

 

Telefonlarınızı ekran kilidi kullanarak şifreleme yapmayın. Acil ( trafik kazaları vb. ) durumlarda telefonunuzdan yakınlarınıza ulaşılması için çok önemli bir detaydır. Bunun yerine istediğiniz uygulamalarınızı veya ve klasörlerinizi şifreleme yapabileceğiniz programlar kullanın.

 

Kişisel Bilgiler

 

Destekli olan bir çok telefonda bulunan kilit ekran bilgilerine lütfen ad soy ad ve kan bilgilerinizi yazınız başkaları öğrenmesin gerek yok diyeceğiniz bu bilgiler ciddi anlamda hastane vb. durumlarında daha çabuk hakkınızda işlem yapılmasına yardımcı olur.

 

Ailenizi Kayıt Altına Alın

Bir çok kişi maalesef ki rehberlerine ailelerine ait telefonları kayıt altına almıyor. Gerekçe olarak ben biliyorum düşüncesi. Ailenizden kişileri muhakkak isimleri ile de değil anne baba abi vb. şekilde kayıt altına alın siz biliyor olabilirsiniz ama başkaları bilemez. Telefonunuzun kaybolması durumunda ya da hastane vb. acil durumlarda çok büyük etkendir. O anki durum itibari ile aklımıza gelmeme durumunu da göz önünde bulundurarak muhakkak önemli telefonları kayıt altına alın.

 

Gereksiz Uygulamalardan Kaçının

 

Maalesef ki cihazlarda zamanla donma kasma ve de kilitlenme durumlarına etken olan bir gün lazım olur mantığı ile uygulamalar cihazınızın performansını etkileyen vede batarya ömrünü azaltan en büyük düşmandır. Cihazınız ne kadar dolu olursa açılma kapanma tepki süresi de azalacaktır. En önemlisi cihazınızda kaldırılamayan uygulamaları Ayarlar – uygulamalar – tüm uygulamalar sekmesine gelerek gerek duymadığınız bütün uygulamaları devre dışı bırakarak kurtulabilirsiniz.

 

Sistem uygulamalarına kesinlikle müdahale etmeyin

 

En önemlisi dışarıdan başkalarından kesinlikle uygulama almayın yüklemeyin kabul etmeyin. Uygulama mağazalarında yer alan her uygulamaya da güvenmeyin puanlama, açıklama, üretici, yayıncı bilgilerine dikkat edin. Virüs durumlarında başınız ciddi anlamda ağrıyabilir. Sosyal ağlardan güvenmediğiniz kişilerden belge, resim, müzik türü şeyleri kesinlikle kabul etmeyin cihaza yüklediğiniz an virüs olarak devreye girip karşı tarafın telefonunuza sızıp bütün bilgilerinize ulaşacağını sakın unutmayın.

 

Hiç Bir Antivirüs Programının Tamamıyla Güvenlik Sağlamadığını da Unutmayın

 

Sistem temizleme programlarından uzak durun. Cihazım hızlanıyor temizliyor sandığınız uygulama aslında bir süre sonra cihazınıza ciddi anlamda yavaşlamaya sebep olabilir. En iyi kullanım şekli gereksiz fazla uygulamalardan uzak durmak.

Marka Takıntısı

Alacağınız cihazlarda kesinlikle pahalı marka takıntılarından uzak durun kendi bütçeniz ile alamadığınız cihazları yakınlarınıza aldıracaksınız diyede bütçeyi sarsmayın. Bir başkasında var yeni modeli çıktı, sıkıldım bahanelerinden uzak durun. Teknoloji tüketim çılgınlığında bu saçmalık yüzünden Türkiye maalesef açık ara ile birinci. Kullanamadığınız özellikler için almışken bir kere alalım mantığı yerine ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak karar verip cihaz almanızı tavsiye ederim.

 

Yedekleme ve Hafıza

 

Cihazınızı alırken muhakkak harici hafıza kartı desteği olan cihazlar tercih edin. Peki ama neden dahili hafızanın çok yüksek olmasını bir satış stratejisi olarak belirleyip kullanıcının aklını çelen üretici firmaların oyununa gelmeyin. Harici hafıza desteği her zaman için avantaj sağlayacaktır. Gerekli tek seferlik yedekleme ayarlarınızı harici hafıza kartına yedekleme seçenekleri ile bütün yedeklerinizi hafıza kartına yedekleyerek bu durumu avantaja çevirebilirsiniz. Bilmediğiniz sadece ucuz diye bilinmedik marka ve model hafıza kartlarından uzak durun piyasada sahte modeller çok fazla. Cihazınız donma kasma çökme vede arıza durumunda sıfırlanacağı için dahili hafızaya müdahale edilemeyecek bütün bilgileriniz silinecektir.

Bunun önüne geçmek için hafıza kartı kullanmıyorsanız en fazla haftada bir bilgilerini bilgisayarınıza yedekleyin. (Resim, müzik, belge, takvim bilgileri, mesaj, rehber). Oturum açtığınız play store veyahutta iphone cihazlarda bulut sistemlere internet üzerinde seçeceğiniz bilgileri haftalık yedeklenmesi için ayarlar yapınız. Yeni cihaz ya da sıfırlanmış cihazlarınıza daha kolay geri yükleme yapabilirsiniz bu sayede.

Her ne kadar hafıza kartı kullansanız da bilgilerinizi garantiye almak için ayda bir yedeklerinizi bilgisayarınıza yedeklemeniz sağlıklı olacaktır.

Telefonum Neden Yavaşladı?

Günümüzde teknolojiyi sadece kullanıyor fakat bakımlarını yapmak hiç bir şekilde akıl edemiyoruz. telefonlarda bakım çok önemlidir. Cihazınızı sürekli açık tutarak zamanla daha ağır çalışacaktır. Belleğin sürekli işlem yapıp arka planda bu verilerin sürekli işlemesinden dolayı ram hafıza dolacak dolan hafıza dar boğaza girip cihazın ağır çalışmasına sebep olacaktır. Bu durumdan kurtulmak için muhakkak cihazınızı max. 3 günde bir muhakkak kapatın ve en az 15 dk bekleyerek yeniden açın. Gün içerisinde yapamıyorsanız bile gece kapatın sabah açın bu cihazınızın daha randımanlı çalışmasını sağlayacaktır. Aşırı gereksiz uygulamalardan kaçının.

Cihaz Bakımı

Cihazınızı özel pamuklu bezler, gözlük camı bezleri veya özel temizleme setleri ile ekranlarını silin. Sert bezler cisimler ile kesinlikle silmeyiniz. Ekran koruyucu kullanmaya dikkat edin. Kaliteli marka gerçek kırılmaz ekran koruyucu kullanmaya diikat edin replika çakma sahte olan filmler ekranı korumaz daha çabuk çizilme oluşacaktır. Gerçek silikon kılıflar kullanın. Kesinlikle ekran silerken keten, kot, mont vb. kıyafetlerinize silmeyin çabuk çizilmesine sebep olabilirsiniz. Kamera lens kısımlarını hassas olduğu için gözlük camı bezleri ya da özel satılan temizleme bezleri ile silin. Sıvı temasından kesinlikle kaçının. Telefonu yıkamak vede ıslak bezlerle silmeyin ıslak elle tutmayın sıvı teması garanti dışı bırakacaktır. Suya dayanıklı cihazlarında prosedürleri olduğunu kesinlikle unutmayın. Yumuşak uçlu fırçalar ile bataryayı sökerek arka bölümü tozlardan arındırıp temizleyebilirsiniz. Bataryayı sökmeden temizleme yapmayın. İmkanınız var kompresör yoksa yüksek üfleme gücüne sahip fön makineleri ile tozu hava ile temizleyin.

Mikrofon vede kulaklık girişlerine güçlü hava akımına maruz bırakmayın ciddi sorunlar oluşabilir

Elektronik cihazlarınızın yanına içecek koymayın. Mıknatıslı kılıflardan uzak durmanızda en doğrusu olacaktır zamanla bir çok cihazda sorun olduğu görüldü. Cüzdan kılıf kullanıyorsanız da dikkatli olun ekrana şiddetli sert baskı ile dokunmatik camı çatlatabilir ekranını kırabilirsiniz. Cihazı arka cebinizde taşıyorsanız ani oturmalardan ve hareketlerden kaçının kırılma bükülme sorunları oluşabilir. Telefonunuzu ekran koruyucu kullanmıyorsanız ekran üzerine asla sert yerlere bırakmayın çizilme olasılığı yüksek.

Batarya ömrü

Cihazınızın batarya ömrünü arttırmak için muhakkak %15 in altına düşürmeden şarja takın.

Şarj esnasında gereksiz kullanım aşırı ısınmasına neden olacak vede bataryanın şişmesine ya da ekranın ısıdan dolayı sararmasına ya da cihazın zarar görmesine neden olacaktır. Yeni nesil cihazlarda her ne kadar akıllı koruma sistemleri yazılımları olsa da sabaha kadar cihazınızı şarjda bekletmeyin. Klasik düşünceye girip %100 dolan şarj biraz daha dolsun uzun gider mantığından kaçının. %100 dolumdan sonra 10 dk sonra şarj etmeyi kesin. Şarj esnasında oyun oynamamaya vede gerekmediği sürece kullanmamaya en önemlisi telefon görüşmesi yapmamaya dikkat edin ( daha fazla radyasyon etkisi) . En önemlisi orijinal şarj cihazları ve batarya dışında kesinlikle aksesuar kullanmayın.

ÖRNEK : Bataryanız 3000 mah. ise daha düşük Amperli şarj cihazları kullanmayın min 2000 mah olmasına ( 2 A ) çok dikkat edin. Hızlı şarj desteği olmayan cihazlarda fast charger ( hızlı şarj ) destekli şarj cihazı kullanmamak daha doğru olacaktır. Gerekmedikçe wireless, konum, mobil veri ağını, senkronizasyon vb bluetooth uygulamalarını açık tutmayın. Her yaptığınız işlemden sonra muhakkak arka planda çalışan uygulamaları sonlandırın.

Acil durumlarda güç tasarrufu modunu kullarak batarya ömrünü arttırabilirsiniz. ( mobil veriyi gerektiği durumlarda kapatmaktadır dikkat edin)

Sağlık açısından…

İlk telefon araması esnasında telefonu kulağınıza getirmeyin ilk bir kaç saniye gözünüz muhakak ekranda olmalı telefonu kulağınızda tutmak yerine karşı tarafın açtığına dair zaman sayacı başladığını gördüğünüz an kulağınıza getirin. Radyasyon değeri ilk bu süreçte çok fazla olacaktır. Çok fazla konuşuyorsanız bluetooth ya da kablolu kulaklık kullanmayı alışkanlık haline getirin. Araç kullanırken bluetooth kulaklık tavsiye edilir kablo karmaşasından kurtulmuş olursunuz.

(tavsiye trafikte mümkün mertebe mecbur kalmadıkça telefon görüşmesi yapmayınız dikkatinizi dağıtabilir istediğiniz kadar iyi kullanıcı olsanız da bir anlık hata kazaya sebebiyet verebilir canınız ucuz değil.)

Yolda yürürken müzik dinlemek her ne kadar keyif verici olsa da her iki kulaklığı kullanmayın

Tek kulaklık ile yolunuzda ilerleyin. Araçlar veyahutta tehlike anında haberiniz olması açısından daha iyi olacaktır. Sesini çok fazla açmayın hem kulaklarınızda işitme sorunu hemde dışarıdan sesleri duymanıza engel olacaktır. Mümkün olduğunca yürürken ya da araç kullanırken telefon kullanmayın.

Arkadaşınız yakınız bile olsa kesinlikle hiç bir kimsenin kulaklıklarını kullanmayın mümkün mertebe telefonları ile görüşme yapmayın sağlık ciddi bir durum.

Yatmadan 2 saat öncesine kadar teknolojik hiç bir cihaz kullanmayın. Yatarken telefonunuzu baş ucunuzda kesinlikle bulundurmayın. Mümkünse odanızda teknolojik cihazlar bulundurmayın.

Küçük çocuklara kesinlikle belirli yaşa kadar cihaz kullandırmayın ve oynaması için vermeyin gelişim sürecine çok büyük zararı vardır. Çocuklarınızın telefonlarını ya da kardeşlerinizin telefonlarını güvenlik açısında belirli sürelerde ona belli etmeden lütfen kontrol edin tehlikelerden uzak tutun.

Çalınma ve kaybolma & yer tespiti

Cihazının içerisinde kendinden yüklü olan cihazımı bul kilitle ya da sıfırla seçenekleri mevcuttur. Bunu lütfen aktif edin. Herhangi çalınma ve kaybolma durumunda cihazınız açık olduğu sürece yer tespitinde bulunabilir ya da ele geçirilmemesi için internet yardımı ile verileri silebilir cihazınızı kilitleyebilirsiniz. Çocuklarınıza ya da yakınlarınızın cihazlarında da bunu aktif ederek kaybolmaları kaçırılmaları ya da haber alınamama gibi durumlarda yerini tespit edebilirsiniz hayat kurtarıcı bir uygulamadır.

Sosyal uygulamalar

Özellikle whatsapp yoğun kullanılan bir uygulama olduğu için ciddi bir hatırlatma yapmak isterim. Galeride sildiğiniz resimlerin çoğu aslında whatsapp klasörü içersinde durmaktadır. Özel resim bilgilerinizden tamamiyle kurtulmak istiyorsanız sosyal ağ vede chat, mesajlaşma uygulamaların klasörlerin de yer alan resimler ya da images klasörlerini manuel olarak silmeyi unutmayın. Whatsapp klasörünü tamamiyle silebilirsiniz fakat dikkat edin geçmiş vede sohbetlerinizin geçmişi de silinecektir. Önemli konuşmalarınız varsa klasörü komple silmek yerine içerisindeki ses sound ya da images resimler klasörlerini silebilirsiniz. Eğer ki tamamiyle tüm bilgilerden kurtulmak isterseniz whatsapp klasörünü komple silin uygulamayı kaldırmak yeterli olmayacaktır.

Navigasyon uygulaması

Bu tür uygulamalarda %100 doğruluk payı olmayacağını sakın unutmayın dikkatli şekilde vede araç kullanırken süratli olmamaya dikkat edin. Google haritalar ve de yandex servis sağlayıcıları daha güncel olduğu için tercih edebilirsiniz.

Video ve kamera çekimi

Her ne kadar çok kaliteli pahalı cihazlar kullanılsa bile kullanıcı deneyiminin az olması bilgi yetersizliği nedeni ile kaliteli çekimler yapılamaz. Tavsiyem çekim yapmadan önce öncelikle kamera camını özel bezler ile var ise lekelerden arındırın parmak izi olmamasına dikkat edin. Ortam, hava durumu, ışık durumu, mesafe göz önünde bulundurarak otomatik mod ile değil manuel mod ile çekimler yapınız. İso değerlerini doğru şekilde ayarlayarak daha kaliteli çekimler yapabilirsiniz. Oto odak detseği olan cihazlarda kamera lensinin yanında bulunan sensörlere parmağınızın gelmemesine dikkat edin. Cihazınızın yapısına bağlı olarak arttırılamayan hafızadan dolayı kısıtlı video çekim süresi olacağını asla unutmayınız. Hafıza kartı desteği olan cihazlarda kayıt ve saklama yerini hafıza kartı olarak değiştirmeyi unutmayın.

Dikkat

Servise yollanan cihazlar

Cihazınızda sorun oluşması sebebiyle servise göndermeden önce açılıyor ise rehber, resimler, videolar, mesajlar vb. bilgilerinizi bilgisayara yedeğini almayı unutmayın. Cihazınızı servise teslim etmeden önce muhakkak cihazı sıfırlayın ya da bütün bilgileri yedek aldıktan sonra silin. Başkalarının eline özel bilgilerinizin geçmesi ciddi sorunlar doğurabilir. Hafıza kartı kullanıyorsanız sürekli bilgileriniz hafıza kartına yükleyin, harici hafıza desteği olmayan cihazlarda her hafta muhakkak bilgilerinizi bilgisayara yedekleyin.

Garanti dışı işlem yaptıracağınız durumlarda anlamıyorum demeden tek bir yer ile kalmayın bir çok yere sorun soruşturun ve araştırın fiyat ve donanım bilgisi alın orijinal yalanı adı altında ucuz işlemlerden ve donanımlardan, aksesuarlardan kaçının. Hiç bir ucuz ürün asla orijinalin yerini tutmaz.

Gereksiz duyulmamış markalardan uzak durun teknik servis desteği vede garanti durumlarına çok dikkat edin. Paralel ithalat cihazlar yerine k.v.k – genpa- başarı – teleservice cihazlarını tercih etmelisiniz. İstanbul garantili cihazlar ise arıza durumunda eğer farklı ilde iseniz istanbula cihaz gönderilir arıza giderilir size geri gönderilir.

Size verilen servis formlarını muhakkak saklayın ileride oluşacak sorunlardan dolayı elinizde kanıt olacaktır

Kesinlikle cihazınızı servise vermeden önce tüm detayı ile resimlerini çekin ve bu resimleri cihazınızı servisten teslim alana kadar saklayın. Teslim aldığınız cihazı kontrol edin farklılık ya da şüpheli durum var ise hakkınızı arayın. En önemlisi cihazınızın imei vede seri numaralarını not alın batarya çıkarılır ise aynı işlemleri batarya içinde uygulayın. Aksesuarları ile teslim ediyorsanız tamamının resimlerini ve seri numaraları not alın. Kaybolma değişme çalınma durumlarında kanıtınız olur. İmei kopyalamalarına karşıda tedbir almış olursunuz servis sorumlu olacaktır. Cihazınızı sıfır alıyorsanız ilk 6 ay içinde donanımsal arıza oluşturur ise hakkınızı arayın yasalara göre fabrikasyon hatası sayılarak birebir değişim yapılmak zorundadır. Kötü hava koşullarında cihazı mümkün olduğunca kullanmayın. (yıldırım gibi ) Cihaz alırken sar değeri yaydığı radyasyon değerini sorun araştırın en düşük değere uymasına dikkat edin.

Günlük zamanla oluşan sorunlar:

En ufak sorunda cihazım açılmıyor paniğine kapılmayın batarya sökülüyor ise çıkarın 30 dk. bekleyin tekrar takın cihazı başlatın.

Ekran açılıyor ama cihaz başlamıyor logoda kalıyor diyorsanız cihazınızı resetleme yapın. Servise göndererek zaman kaybetmeyin. Dahili hafızadaki veriler silinecektir hafıza kartı varsa veriler silinmez.

Cihazınızda donma kilitlenme oluyorsa hafıza kartınızı çıkarın genelde arıza yapan hafıza kartları en büyük etkendir.

Yeni alacağınız hafıza kartının kapasitesini cihazınızın desteğine bakarak alınız. 200 gb destekli cihaza 200 gb almanız şart değil unutmayın ki hafıza ne kadar dolu olursa cihazın tepkime süresi o kadar yavaş olur ve ağırlaşmalar olacaktır.

Marka ve modele bağlı olarak bilgisayarınıza yükleyeceğiniz destek ve güncelleme programlarına da bağlı olarak ayda bir güncelleme kontrolü yapın yedeğini alarak güncelleme yaptırın.

Cihazınız çökme durumlarında pc destek programları ile kendi kendinize de yazılım kurtarma yapabileceğinizi unutmayın.

Günlük Kullanımda Görünmez Tehlikeler

Toplu taşıma, tiyatro, konser, çarşı, pazar vb. bir çok kalabalık yerlerde cihaz kullanırken çok dikkatli olun. Rehberinizden numaralar veyahutta o an kullandığınız mesajlaşma uygulamasında bilgileriniz okunabilir. Numara gösteren uygulamalarda etrafınızdaki kişilerin numarayı almaları gibi durumları asla göz ardı etmeyin. Özel içeriklerinizi bu gibi yerlerde açmayın ya da dikkatli olun. Sosyal ağlarda görüntülü ya da normal konuşmalarda karşı tarafın sizi kayıt altına alacağını kesinlikle unutmayın buna göre hareket edin ileride ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Size tavsiyem cihazınızda hafıza problemi yaşamıyorsanız ses kayıt programı kullanın zaman ve süreç içinde ciddi faydaları olabiliyor. Her kullanımdan sonra muhakkak arka planda açık kalan uygulamaları kapatın son gezindiğiniz özel bilgileriniz açıkta gözükür başkaları bunu görebilir dikkatli olun.

İnternette dolaşırken cihazınıza virüs girdi, sistem ciddi sorun altında gibi uyarıları ve mesajlara kesinlikle onay vermeyin herhangi bir yere tıklamayın. Bu gibi durumlarda sayfayı kapatamıyorsanız bile telaş etmeyin ana ekran düğmesine basın tarayıcınızı bir daha açın ve adresi değiştirin ve internet geçmişinizi muhakkak silin.

Umarım bu basit görünen detayları çevrenizdeki kişilere hatırlatır dikkatli şekilde teknolojiyi hayatımız da tutabiliriz. Herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım…

 

 

Yazı yazarın izni alınarak paylaşılmıştır. Kaynak :   Kapak Kaynağı : teknocadde

2 yorum

Bir Cevap Yazın