Kadın ve Erkek Davranışları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kadın ve Erkek Davranışları Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

 

 

Kadın ve erkekler yaratılış itibariyle hem fiziksel hem duygusal hem de beynin çalışma tarzı bakımından farklıdır. Kadın ve erkek arasındaki farklılıklar çok küçüklükten başlar. Kız çocuklar pembe kıyafetlerle, erkek çocuklar mavi kıyafetlerle karşılanarak daha hayatın başından farklı yapılarda oldukları aksettirilir. Toplumda kadınların daha zayıf yapılı oldukları düşünülmekle birlikte asında araştırmalar erkeklerin daha zayıf yaratılışta olduğunu göstermektedir.

 

men-women-differences-comic-bright-side-20__700
Erkek beyni, kadın beynine göre 200 gram fazla olmasına karşın bunun zeka ile bir bağlantısı yoktur. Ünlü bilim adamlarının beyinleri ölçülerek bunun zekayla bir ilgisi olmadığı tespit edilmiştir. Kadın ve erkeklerin olaylar karşısında tepkileri de farklı olabiliyor. Örneğin sinirlenilebilecek bir olayla karşılaşıldığında kadınlar tepkilerini genelde ağlayarak belli ederken erkekler ise olaylara daha öfkeyle yaklaşır. Kadın ve erkek davranışlarının farklı olmasındaki sebeplerin başında hormonlar gelmektedir. Uzmanlara göre kadın beyninin sağ yarısı daha aktif iken erkek beyninin sol yanı daha aktiftir. Uniseks tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olan bölge ise beynin ön bölgesidir. Erkek vücudunda testesteron, kadınlarda ise östrojen progesteron hormonları daha fazladır. Bu da kadın ve erkeğin davranışlarının farklılık arz etmesinde etkendir. Kadındaki bu hormonlar beynin sağ yanının , erkeklerdeki hormonlar ise beynin sol yanının daha aktif çalışmasına neden olmaktadır. Beynin bu bölgelerinde söz konusu hormonlar daha yoğun çalıştığı için bu durum ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde sol beynin daha aktif olması onların daha aceleci, daha sonuç odaklı düşünmeleri ve karar vermekteki hızlılıklarını sağlamaktadır. Daha analitik bir düşünce yapılarının olması ile mantık, hesap ve muhakeme yeteneklerinin daha iyi olması sol beynin daha aktif olmasından kaynaklıdır. Bunun yanında sol beyin, konuşma yeteneğimizin geliştiği bölümdür.

15-8
Kadınlarda ise beynin sağ tarafının daha etkin olduğunu belirtmiştik Beynin sağ bölgesinin daha aktif olması sanatsal yönlerin daha belirgin ve duyguların daha fazla dışarıya yansıtılmasını sağlamaktadır. Ayrıca daha estetik bir algıları vardır. Beyinde ortak olan tepkilerin ortaya çıkmasına sebep olan bölüm yani uniseks bölüm ise beynin ön bölgesidir. Bu ön bölge zamanla gelişen bölgedir. Kadın erkek davranışlarının ortaklaştığı, eşitliğin sağlandığı bölümdür. Toplumsal ve ahlak kuralları bu bölgede olgunlaşır.

 

tumblr_l5mynkPXGj1qaoccxo1_500
Görüldüğü üzere kadın ve erkek arasında beynin çalışma tarzı onların yaşama bakış tarzını da etkilemektedir. Bir olay karşısında erkekler daha çok sonuca odaklanırken, kadınlar o olayın nasıl olduğuna yani nedenine bakarlar. Kadınlar daha çok güzellik, estetik,iletişim odaklı iken erkekler daha düz mantıktır. Kadınlar olaylara daha çok anlam yükler. Kadınlar bir ilişkide ilgi görmediğinde daha çok etkilenir. Onlar için yakınlık duyma, sevgiyi hissetme çok önemlidir. Bunu hissetmediklerinde yalnızlık hissederler. Bir şeylere destek vermek veya kendisine destek verilmesi, yardım duygusu kadınlarda ego duygusunu tatmin eder. Erkekler ise bir işteki başarıdan veya ilgilendiği spor dalında tuttuğu tarafın kazanmasında aynı doyuma ulaşır. Erkek ve kadının üzüntü anlarında verdiği tepkiler de başkadır. Kadın üzüldüğü bir durumla karşılaşınca bunu birine anlatarak rahatlama hissini yaşarken erkekler ise daha çok içe kapanır. Erkekler üzüntülü anlarında neye üzüldüğünü anlatmaktan yana değillerdir. Onlar sadece o konuda kabullenilmek isteğindedir. Erkekler üzüldüğünde içe kapanınca ve kadına bir şey anlatmayınca, kadın önemsenmediğini ,erkeğin kendisine bir şey anlatılmaya değer bulunmadığını, ihmal edildiğini düşünebilir. Erkek kendisine ihtiyacı olunduğunu hissettiğinde kendini daha iyi hisseder. Kendini daha güçlü görür. Egosu tatmin olur. Kadın ise ilgi gördüğünde, sevildiğinde aynı durumu yaşar. Bir kadın, sevdiği erkeğin her şeyine karışmayı kendine görev edinir. Böylelikle ona iyilik yaptığını düşünür. Erkeği yönlendirmek, onun giyimine,davranışlarına şekil vermek onun istemsiz bir tavrıdır. Erkek ise kadınların bu davranışları karşısında kendini baskı altında hisseder. Kadının kendisini değiştirmeye çalıştığını hisseder. Bu durum da onu huzursuz eder. Kadın için duygular daha ön plandayken erkekler için bilgi daha önemlidir.

d
Kadınların müzik kulağı da daha iyidir. Erkekler bu konuda kadınlara oranla daha zayıftır. Araştırmalara göre kız çocukları, erkek çocuklara oranla daha erken konuşmaya başlamaktadır. Kadınların koku alma duyusu daha fazladır. Fakat dünyadaki parfüm üreticilerinin büyük çoğunluğu erkeklerden oluşmaktadır. Kadınlar daha kolay depresyona girebilmektedir. Bu onların daha duygusal olmaları, her şeyi daha çok incelemelerinden kaynaklıdır. Kadınlar erkeklere oranla hem fiziksel olarak hem kişilik olarak daha erken olgunlaşmaktadır. Kadınlar karşısındaki kişinin ne hissettiğini algılamada daha ustadırlar. Erkeklerde değişik ışık tonlarını daha iyi algılayabilme özelliklerine sahiptirler. Kadınlar yabancı dili öğrenmekte de daha başarılıdırlar.
Sonuç olarak kadın ve erkek yaratılış itibariyle farklı özelliklere sahiptir.

2 yorum

Bir Cevap Yazın