Sağlıkta Skandal ” Tekirdağ’daki Diyaliz Merkezi Hepatit C mi Saçıyor? “
- Türk Böbrek Vakfı(TBV)’na ait olan Tekirdağ‘ın Kapaklı İlçesi’nde bulunan Kadriye, Kenan Tunalı Diyaliz Merkezi‘nde tedaye giden 18 hastada Hepatit C virüsü gözlendi.
- Diyaliz Merkezi dışarıdan hasta alımlarını durdurdu. Hastalardan 2’sine Haziran ayında Hepatit C virüsü bulaştığı tespit edilirken, Ağustos ayında ise 4 hastaya daha Hepatit C bulaştığının anlaşıldığı ancak merkezin hasta kabulüne devam ettiği öğrenildi.
- Öte yandan, Sağlık Bakanlığı iddialarla ilgili bir komisyon görevlendirdi.
Hastalık Nasıl Tespit Edildi?
- Tekirdağ Sağlık Müdürlüğü ekipleri diyaliz merkezinde inceleme yaparak hastalardan alınan örnekleri incelenmesi için Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderdi.
- Yapılan incelemenin sonucunda 18 hastada Hepatit C virüsü olduğu tespit edildi.
- Türk Böbrek Vakfı(TBV)’nın diyaliz merkezi, tedbir amacıyla dışarıdan hasta alımını durdurdu.
Tekirdağ Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Akbulut, diyaliz merkezindeki mevcut hastaların tedavilerine devam edildiğini ifade ederek, “Yapılan incelemelerin ardından 18 hastada virüs tespit edilerek hemen tedavilerine başlandı. Diyaliz merkezinin kapatılması söz konusu değildir. Sadece tedbir amacıyla dışarıdan hasta kabulünü durdurduk. Mevcut hastaların ve virüs tespit edilen hastaların tedavileri sürüyor” dedi. (Kaynak: CNN TÜRK )
HEPATİT C NEDİR? KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Öncelikle şunu belirlelim Hepatit C‘nin hiç bir aşıcı bulunmamakta
Hepatit
- Chepatitis C virusunun (hcv)’ nin sebep olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur.
- Önceleri, ne A ne de B hepatit olarak isimlendirilen Chepatit, 1970’lerin ortalarında bulundu. 1989 yılına kadar kendine özgü antikorları tespit eden (anti-hcv gibi) bir test olmadığından, mevcut testlerle gösterilemediğinden varlığı bilinmesine karşın, ne A ne de Bhepatit deniyordu. ABD’ de yılda yaklaşık 35.000 kişinin C hepatit virüsü ile karşılaştığı düşünülmektedir ( Türkiye için ne yazık ki böyle bir istatistik bilgi yok).
- Kronik karaciğer hastalığı ve siroza neden olması, B hepatitinden daha sıktır. Önceleri akut C hepatitinin yarısının kronikleşeceği ( müzmin hastalığa yol açacağı) tahmin edilirken, şimdi bu oranın % 80 ‘i aşabileceği tahmin edilmektedir.
- Bunlardan bazılarında siroz gelişebilir.
- Siroz gelişen olgulardan bazılarında karaciğer kanseri de gelişebilir.
- Tedaviden yarar görebilecekleri belirlemek için uzun süreli çalışmalar çok merkezli olarak sürdürülmektedir.
hepatit c türleri
Kaynak: (sagligin.net E.T. 11.10.16)
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim