TEKNOLOJİYLE GELEN TEMBELLİK

TEKNOLOJİYLE GELEN TEMBELLİK

 

Teknolojinin her geçen gün daha da geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Her gün yeni haberler duyuyor, yeni özellikler keşfediyoruz. Ceplerimizdeki akıllı telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan, tabletimizden birçok işimizi internet aracılığı ile kolaylıkla halledebiliyoruz. Peki bunlar düşündüğümüz gibi gerçekten bize yarar sağlıyor mu ?

Yüzeysel olarak baktığımızda tabiki teknoloji bizim için kusursuz bir nimet. Fakat biraz inceleyip derinlemesine düşündüğümüzde teknolojinin getirdikleriyle yaşam tarzımızın ne kadar değiştiğini fark etmemiz mümkün.

Bugün oturduğumuz yerden kredi çekebiliyor, fatura ödeyebiliyor banka ve veznede olan hemen hemen her işimizi birkaç dakikada hallediveriyoruz. Veya tabletimize kitaplar indirip okumamızı burdan yapıyoruz. Gazeteleri, dergileri ve haberleri yine buradan takip ediyoruz.
cocuk-ve-teknoloji
Teknoloji çağının ortasında doğan çocukların ellerine küçük yaşta tabletler verilerek onların kendilerini geliştirme becerileri düşürülüyor. Tabletlere yüklenilen oyunu oynayan çocuk sadece sanal alemde kendini geliştiriyor. Bu da onların el becerilerini köreltiyor ve arkadaşlık, paylaşma, dayanışma gibi temel kavramları öğrenmelerine engel oluyor.

Ayrıca eğitimde de teknolojinin doğru anlamda kullanılması yarar sağlarken tamamen teknolojiye bağlı bir eğitim robot bireyler yetiştirebiliyor. Önceleri okullarda verilen araştırma ödevleri için kütüphanelere gidilip ansiklopediler kullanılırken günümüzde bunun için internet kafeler daha çok tercih edilmekte. Ayrıca yazıcılar aracılığı ile çıktısı alınan ödevler çocukları hem kolaya alıştırıyor hem de onlara ödevin konusu ile ilgili hiçbir şey katmıyor.

WhatsApp Image 2016-09-02 at 15.30.33

Yetişkin bireylerin de teknolojiden olumsuz anlamda etkilendikleri çok alan var. Önceden arkadaş ortamlarında bir araya gelerek oynanan okey, tavla. kart oyunları yerini sanal alemde bilgisayarın başında oynanan versiyonlarına bıraktı. Kahvehaneler her ne kadar faydalı olmasa da en azından insanlarla olan diyaloglar, oynanan oyunlar sosyalleşmeyi sağladığı için şuanki durumdan daha iyi sayılabilirdi.
yillar-oncesi-gunumuz-2
Sosyal medya hesapları da yetişkinler ve hatta çocuklar için büyük bir tehtit unsuru. Artık insanlar birbirleriyle buluşmak yerine görüntülü konuşur hale geldi. Bayramlardaki ziyaretler yerini toplu bayram mesajlarına bıraktı. Ev oturmalarında meydana çıkan fotoğraf albümleri çoğu evde yok artık. Bunların yerini sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar aldı. Üstelik beğendiğimizi belirtip istersek yorum da yazabiliyoruz!

Teknolojinin gelişmesiyle her şey tek bir tuşla hallolmaya başladı. İnsanlar bankada kuyruk beklemeyi, kitap almak için kitapçılara gitmeyi, hatta dışarı çıkıp yürümeyi bile unuttular.
Teknoloji-940x470
Tek tuşla biten tüm işler onlara zaman kazandırdı. Peki ya bu zamanı naptılar ? Dostlarıyla mı buluştular ? Yürüyüş mü yaptılar ? Akrabalarını mı ziyaret ettiler ? Hayır. Hiçbiri. İnsanlar kalan zamanlarında esnediler, gerindiler, uyudular, dinlendiler. Uyanıp yeni paylaşımlara göz gezdirdiler. Teknoloji insanlara zaman kazandırmak istedi daha sosyal olsunlar diye. Fakat biz insanlar daha tembel olmaya başladık. Teknoloji bizim hayatımızı kolaylaştırmaya çalıştı. Biz onu yanlış anlayıp vasıfsız birer robota dönüştük.

Yıllar sonra obazite ile karşı karşıya gelmiş, uyuşuk bir toplum görürseniz işte o teknolojiyi yanlış anlayan bizlerin eseridir..

 

 

YAZAR : Şeyma DEMİRHAN

 

Konular TEKNOLOJİYLE GELEN TEMBELLİK, Teknoloji, Teknolojinin Zararları, Geleceğin Teknolojisi, teknolojinin yararları ve zararları nelerdir, Güncel Teknoloji Haberleri,teknolojinin yararları ve zararları nelerdir

4 yorum

Bir Cevap Yazın